Kylmävesialtistuksen, kuten avantouinnin, jääkylpyjen ja kylmien suihkujen on useissa tutkimuksissa todettu omaavan terveysvaikutuksia. Kylmävesialtistuksen tiedetään mm. parantavan verenkiertoa ja unta sekä aktivoivan hormeesia, positiivista stressialtistusta, joka vauhdittaa kehon omia parannusmekanismeja. Kylmävesialtistus liitetään myös ns. ruskean rasvan (brown adipose tissue, BAT) metabolia-aktiivisuuden lisääntymiseen sekä insuliinia säätelevän hormonin adiponektiinin tuotantoon. Kylmäaltistuksella näyttäisi siten olevan hyödyllinen vaikutus insuliiniherkkyyden säätelyssä.

Viime vuonna yhteensä 104 tutkimusta tarkasteleva meta-analyysi kartoittaa näitä kylmävesialtistukseen liitettyjä terveysvaikutuksia ja vahvistaa osaltaan aiemmin todetut terveysväitteet. Kylmävesialtistus näyttää meta-analyysin mukaan vahvistavan immuniteettia, parantavan verenkiertoa, lämmönsäätelyä ja insuliiniherkkyyttä sekä vahvistavan stressinsietokykyä. Sillä näyttäisi olevan positiivinen vaikutus myös kilpirauhasen toimintaan. Meta-analyysin tulokset julkaistiin arvostetussa Journal of Circumpolar Health -tiedejulkaisussa.

Jos et ole vielä uskaltautunut avantoon, anna viimeistään nyt itsellesi paras uuden vuoden lupaus ja hyppää jäihin! Mieli ja keho kiittävät moninkertaisesti.

Lähde: Tandfonline.com 11.2.2022